Dissidenten wenden zich tot cryptocurrency terwijl protesten over de hele wereld toenemen

Crypto en blockchain

Ik schrijf over de sociale impact van blockchains.

 

THAILAND-POLITIEK

In een COVID-19-tijdperk gekenmerkt door agressieve politieke consolidatie en economische problemen, zijn er over de hele wereld protesten geweest. Van Hongkong tot de Verenigde Staten tot Nigeria, tot Thailand, tot Wit-Rusland en daarbuiten is geen uithoek van de wereld onaangetast gebleven door een golf van nieuwe politieke protesten. is goud kopen verstandig in deze tijd?

 

Hun oorzaken zijn divers: vechten tegen gevestigde politieke klassen, zich verzetten tegen politiegeweld of oproepen tot heronderzoek van verkiezingen met mogelijk frauduleuze stemtellingen.

 

Toch zijn hun zorgen gemeenschappelijk: ze staan ​​tegenover machtige en diepgewortelde politici die het vertrouwen binnen hun grenzen grotendeels beheersen. Van het gebruik van geweld tegen dissidenten tot regelgeving die de binnenlandse banksystemen controleert tot de controle van aan de staat gelieerde media, politieke gevestigde exploitanten hebben veel macht om hun belangen te behartigen. Om zinvolle afwijkende meningen te creëren, moet je die kracht omzeilen.

 

 

Cryptocurrency biedt een manier om dit te doen. Aan de kant van de betalingsverwerker kunt u uw eigen betalingsdienst opzetten met behulp van open-source software zoals BTCPay. Met decentralisatie vertrouwt u niet op een derde partij om uw betalingen te onderzoeken of mogelijk te censureren, en er zijn geen verwerkingskosten: een schril contrast met het conventionele banksysteem in natiestaten die grotendeels afhankelijk zijn van het corpus tussen politieke en wettelijke macht om hun goede financiële positie te behouden. tesla aandelen worden verkocht.

 

Een voorbeeld hiervan is de Feminist Coalition, een organisatie van Nigeriaanse activisten, die donaties in bitcoin gaat accepteren als onderdeel van de # EndSARS-beweging die zich inzet voor het bestrijden van politiegeweld in Nigeria. De Feministische Coalitie heeft gemeld dat haar bankrekening is gesloten, samen met een donatielink van de gecentraliseerde betalingsverwerker Flutterwave. De voorzitter van Flutterwave is Tunde Lemo, een voormalig plaatsvervangend gouverneur van de Centrale Bank van Nigeria.

 

De overstap naar bitcoin helpt niet alleen de feministische coalitie om veerkrachtig te zijn tegen censuur voor betalingsverwerkers die verankerd zijn in traditionele machtsstructuren, het helpt donoren ook om te beslissen welk niveau van privacy ze nodig hebben om donaties te doen aan een goed doel dat officieel kan worden afgekeurd. cirkels.

 

Mensen kunnen ervoor kiezen om de Wasabi-portemonnee en de combinatie van tools die ze naar voren brengen (uitzenden via het Tor-netwerk, CoinJoin gebruiken om transacties dieper te anonimiseren) te gebruiken om een ​​sterk verlangen naar privacy uit te drukken. Ze kunnen een bitcoin-adres gebruiken dat ze niet vaak gebruiken en dat niet sterk aan hun identiteit kan worden gekoppeld om cryptocurrency-donaties te verzenden. Of ze kunnen ervoor kiezen om een ​​zeer losse uiting van privacy te uiten door te verzenden vanuit een meer gecentraliseerde uitwisseling met strengere identiteitsregels zoals Coinbase.

 

Het essentiële punt is dat mensen cryptocurrency kunnen verzenden wanneer gecentraliseerde beurzen de betalingsverwerking censureren en er geen andere manieren zijn om transacties uit te voeren, en ze kunnen kiezen hoe sterk ze hun persoonlijke identiteit willen koppelen aan financiële transacties in het licht van politieke onderdrukking en politieke macht.

 

Deze zelfde dynamiek is wat er gebeurde met Hong Kong Free Press, een mediaorganisatie op Engels niveau die pro-democratische steun en perspectieven heeft in Hong Kong, die ook BTCpay gebruikt om bitcoin en donaties te accepteren.

 

Gezien de nieuwe nationale veiligheidswet is het mogelijk dat betalingsverwerkers Hong Kong Free Press en hun toegang tot de financiële middelen die nodig zijn om te opereren, afsluiten – en het is mogelijk dat ze achter hun donateurs aan gaan, vooral degenen met een zwakkere privacybescherming.

 

In Thailand, waar pro-democratie-demonstranten zijn verschenen, hebben demonstranten borden opgehangen waarin wordt gevraagd dat anderen bitcoin kopen. In Wit-Rusland werden overheidsmedewerkers die werden ontslagen omdat ze de politieke oppositie steunden, ondersteund met subsidies die gedeeltelijk werden gefinancierd met cryptocurrencies door de organisatie BYSOL, een organisatie die is opgericht door het maatschappelijk middenveld en technologen die ‘iedereen steunen die werd onderdrukt, vervolgd of hun baan kwijtraakte. vanwege deelname aan stakingen of vreedzame protesten in Wit-Rusland. ”

 

Degenen die worden geconfronteerd met politieke vervolging, vullen een formulier in dat slechts tien minuten nodig heeft om erachter te komen, en vervolgens worden ze ingesteld op een mobiele cryptocurrency-portemonnee en sturen ze vervolgens subsidies en ondersteuning. BYSOL zamelt geld in met bitcoin en ethereum als financieringsopties. De organisatie heeft iets meer dan $ 2 miljoen USD ingezameld om demonstranten te steunen voor hun moed als ze economisch verbonden zijn met de staat en ervoor worden gestraft.

 

Over de hele wereld, terwijl protesten toenemen, beginnen cryptocurrencies op verschillende manieren te worden gebruikt om de gevestigde politieke macht te omzeilen en om demonstranten en dissidenten te steunen. Elk gebruik ondersteunt verder het geval dat cryptocurrencies een zinvolle dis kunnen ondersteunengezonden en politieke diversiteit, zelfs in het licht van extreme onderdrukking.